Estetska stomatologija

img

Što možete učiniti da osvježite svoj osmjeh?

Vremenom zubi dobivaju tamne pigmente, troše se, na njima se rade razne intervencije, ugrađuje im se sve više ispuna, sve intenzivnije se skuplja zubni kamenac (parodontologija), da ne spominjemo gubitak zuba kao konačan negativan ishod. Postoji mnogo stvari koje možete poduzeti da uljepšate svoj osmijeh, povratite bjelinu svojih zuba ali i samopouzdanje koje lijep osmjeh pruža.

Ljuskice (veneers)

Veneers su tanke keramičke ljuskice koje se cementiraju na prednju površinu zuba. U minimalno brušenje (0.3-0.5 mm) cakline moguće je postići ljepšu boju zuba, promijeniti oblik ili zatvoriti razmake među zubima. Zbog minimalnog brušenja i vrlo prirodnog izgleda izvanredan su način za postizanje lijepog osmjeha.

Bezmetalna keramika

Suvremena estetska stomatologija ne može se zamisliti bez korištenja bezmetalnih keramičkih krunica (navlaka) u protetskoj rehabilitaciji vaših zuba. Za razliku od klasičnih metalno-keramičkih krunica koje se izrađuju od legure metala kao osnove tj. kostura na koji se nanosi keramika, bezmetalne krunice ne sadrže “crni” metal kao osnovu, što doprinosi vrhunskom estetskom učinku koje ove krunice imaju. Prednosti bezmetalne keramike su: izuzetna estetika koju odlikuje apsolutna prirodnost nadoknade u smislu boje, svjetlosne propustljivosti i oblika, kompjuterska preciznost izrade, olakšano čišćenje zuba i okolnog tkiva, smanjena iritacija desni, izbjegavanje upotrebe metala i eliminacija rizika od posljedičnog pojavljivanja metalnog ruba krunice uzrokovanim povlačenjem desni, gracilnost nadoknade… Pored krunica, moguće je izraditi bezmetalne mostove, pa čak i bezmetalne krunice na implantatima.

Estetski ispuni

Jedna od najčešćih želja pacijenata je: “Doktore, molim vas da mi postavite bijelu plombu”. Bijeli, odnosno ispuni koji imitiraju boju zuba, predstavljaju pouzdane materijale na koje se možemo osloniti a da pacijentu pružimo i ljepotu i dugotrajnost. Neprestani rad na usavršavanju i razvoju novih estetskih (bijelih) ispuna je gotovo u potpunosti potisnuo iz upotrebe takozvane crne odnosno amalgamske plombe. Danas različite vrste bijelih ispuna koristimo kako za stražnje (kutnjake) tako i za prednje zube. Upotreba različitih boja tj. njihovo slaganje uz mogućnost lakog i brzog oblikovanja, brzo postavljanje i niske ekonomske troškove bijele ispune stavlja na prvo mjesto po broju intervencija u našoj ordinaciji. Pravilno postavljena ispuna ostavlja utisak prirodnog zuba uz adekvatnu zaštitu preostalog zubnog tkiva. Posebna kvaliteta ovih materijala se ističe kod rekonstrukcije frakturiranih tj. slomljenih zuba kada je neophodna visoka ljepljivost ispuna za zubno tkivo. Pravilno održavanje higijene jamči dugotrajnost i visoke estetske rezultate dugi niz godina.

Bijeljenje zuba

Suvremena stomatologija pacijentima nudi mogućnost da ostvare želju da imaju ljepše, svjetlije i sjajnije zube, te da izgledaju mlađe, zdravije i atraktivnije. Bijeljenje zuba predstavlja najmanje invazivnu metodu, prilikom koje se ne narušava zubno tkivo, a dobivaju se bjelji i svjetliji zubi.

Na osnovu porijekla mrlja i mjesta gdje se nalazi obojenje, ZUBNA OBOJENJA mogu se podijeliti na vanjske, unutarnje i interne.

VANJSKA OBOJENJA nalaze se na zubnoj površini. Posljedica su svakodnevnog konzumiranja velikih količina obojene hrane i pića (kava, coca-cola, sok od borovnice, čajevi, cigarete, obojena hrana: cikla, kupina…)

UNUTARNJA OBOJENJA posljedica su promjene sastava tvrdih zubnih tkiva u toku razvoja zuba. Uzroci mogu biti: 1. upotreba određenih antibiotika u toku trudnoće ili u ranom djetinjstvu (tetraciklinska obojenost), 2. primjena velikih doza preparata fluora (fluoroza zuba).

INTERNA OBOJENJA se javljaju kod jednog ili više zuba, a uzrokovane su: 1. povredom (traumom) zuba, 2. upotrebom različitih medikamenata i pasta u toku liječenja zuba, kao i 3. nakon postavljanja nekih ispuna (amalgamske plombe).

Prije početka bijeljenja zuba neophodno je sanirati sve karijesne lezije, ukloniti meke i tvrde zubne naslage, izliječiti gingivitis (upale desni), a prije bijeljenja ranije endodontski saniranog zuba (kojem je izvađen živac) neophodno je rentgen-snimkom i pregledom utvrditi kvalitetu i vrstu kanalnog punjenja, te u slučaju neadekvatnog ispuna ponoviti liječenje zuba.

Važno je da pacijenti budu obaviješteni da se bijeljenjem ne mogu izbijeliti postojeći ispuni, krunice i mostovi, te da se njihova eventualna zamjena obavlja 7 do 14 dana poslije bijeljenja. Također, važno je napomenuti da se bijeljenje zuba ne preporučuje kod maloljetnih osoba, trudnica i dojilja, osoba kod kojih je u tijeku ortodontski tretman, te kada postoji uznapredovala parodontopatija.

Postupak bijeljenja zuba može se izvesti unutarnjom i vanjskom metodom.

VANJSKO BIJELJENJE podrazumijeva postavljanje gelova za izbjeljivanje na površinu zuba i obično obuhvaća cijeli zubni luk ili prednje zube, ali i pojedinačne, vitalne zube. Bijeljenje se, uglavnom, provodi u stomatološkoj ordinaciji („IN OFFICE“), gelovima visokih koncentracija, pod kontrolom stomatologa, pri čemu se željena nijansa zuba postiže već poslije jednog do dva tretmana. Za razliku od ovog, postoje i različite varijante kućnog bijeljenja („AT HOME“), kada pacijent sam, kod kuće, nanosi gel niskih koncentracija na zube, tokom više sati, obično noću, tokom 7-10 dana.

UNUTARNJE BIJELJENJE podrazumijeva postavljanje gelova za izbjeljivanje zuba direktno u zub, u više ponovljenih posjeta stomatologu. Ova metoda primjenjuje se isključivo kod endodontski liječenih zuba.

U našoj ordinaciji radimo izbjeljivanje zuba vanjskom i unutarnjom metodom.

Unutarnje bijeljenje je uspješno u 90% slučajeva, pri čemu treba naglasiti da rezultati ostaju isti kroz duži vremenski period. Možemo reći da je veliki uspjeh postignut kod bijeljenja pojedinačnih zuba koji su pretrpjeli traumu ili su endodontski liječeni. Nešto manji uspjeh postižemo kod bijeljenja zuba čija je obojenost bila uzrokovana lokalno korištenim medikamentima, cementima ili metalnim ispunima.

Vanjsko bijeljenje daje odlične rezultate u preko 90% slučajeva, ali treba naglasiti da postoje osobe kod kojih bijeljenje ne daje značajne rezultate.

Inlay i onlay

Onlay i inlay, često nazivani i indirektni ispuni(plombe), služe da bi nadoknadili oštečenje zuba nastalo karijesom ili traumom. Danas zbog koncepta minimalno invazivne stomatologije sve više zamjenjuju krunice. Inlay i onlay bolje dosjedaju, čvršći su i dugotrajniji u usporedbi s klasičnim ispunima(plombama). Znatno su superiorniji i sa estetske i s funkcionalne točke gledišta …. Dok se klasični ispuni modeliraju direktno u ustima, inlayi i onlayi se izrađuju u dentalnom laboratoriju, te se lijepe za dio zuba koji treba nadoknaditi. Razlika između inlaya i onlaya je isključivo u veličini. Inlejom se nadoknađuje središnji dio, dok onlay nadomješta oštećenja zuba koji uključuju i pojedine kvržice. Izrađuju se iz kompozita, zlata ili keramike. Svaki materijal ima svoje prednosti i mane. Nekad je materijal izbora bilo zlato, zbog svojih povoljnih fizikalnih i biomehaničkih svojstava. Ali današnji pacijenti uz zdravlje i funkciju sve veću pažnju pridaju i estetici. Kako keramika zadovoljava estetske, biomehaničke i fizikalne kriterije definitivno je materijal izbora. Materijali kao što su IPS Empress i IPS E-max dokazali su na više od 30 000 000 nadomjestaka svoju dugotrajnost i kvalitetu.

PREDNOSTI

Bolje dosjedanje: inlay i onlay nude mogučnost maksimalne uštede zdravog zubnog tkiva. Odličan su izbor za velike defekte tvrdog zubnog tkiva, pogotovo kod karijesa koji sežu u prostor između dva zuba.

Boja zuba: za razliku od klasičnih bijelih kompozitnih ispuna, inlay i onlay neće izgubiti boju tjekom vremena.

Zaštitna zubnog tkiva: obnavljajući karijesom oštećena područja, inlay i onlay će sačuvati maksimalnu količinu zdravog zubnog tkiva, čime bi se osigurala funkcionalna dugovječnost. Jednostavnije čišćenje zubi: Budući da su svi rubovi idealno adaptirani , zub se može lakše očistiti nego što je to slučaj s krunicama ili direktnim ispunima. Kompozitni ispuni se skupljaju tjekom polimerizacije(stvrdnjavanja), dok laboratorijski izrađeni inlayi i onlayi ostaju trajno dimenzionalno nepromjenjeni.

Ispunjavanje teško dostupnih mjesta: Ako imate oštečenje između dva zuba, preporučamo inlay prije nego direktan kompozitni ispun. Inlay je bolji u brtvljenju teško dostupnih dijelova zuba kako bi se spriječio prodor bakterija, lakše se čisti i nudi iznimnu dugovječnost.

Zaštita slabijih zuba: onlejom možemo zaštiti slabije dijelove zuba. Procedura ne zahtjeva potpuno brušenje zuba.