Bijeljenje zuba

img

Bijeljenje zuba

Bijeljenje zuba

Suvremena stomatologija pacijentima nudi mogućnost da ostvare želju da imaju ljepše, svjetlije i sjajnije zube, te da izgledaju mlađe, zdravije i atraktivnije. Bijeljenje zuba predstavlja najmanje invazivnu metodu, prilikom koje se ne narušava zubno tkivo, a dobivaju se bjelji i svjetliji zubi.

Na osnovu porijekla mrlja i mjesta gdje se nalazi obojenje, ZUBNA OBOJENJA mogu se podijeliti na vanjske, unutarnje i interne.

VANJSKA OBOJENJA nalaze se na zubnoj površini. Posljedica su svakodnevnog konzumiranja velikih količina obojene hrane i pića (kava, coca-cola, sok od borovnice, čajevi, cigarete, obojena hrana: cikla, kupina…)

UNUTARNJA OBOJENJA posljedica su promjene sastava tvrdih zubnih tkiva u toku razvoja zuba. Uzroci mogu biti: 1. upotreba određenih antibiotika u toku trudnoće ili u ranom djetinjstvu (tetraciklinska obojenost), 2. primjena velikih doza preparata fluora (fluoroza zuba).

INTERNA OBOJENJA se javljaju kod jednog ili više zuba, a uzrokovane su: 1. povredom (traumom) zuba, 2. upotrebom različitih medikamenata i pasta u toku liječenja zuba, kao i 3. nakon postavljanja nekih ispuna (amalgamske plombe).

Prije početka bijeljenja zuba neophodno je sanirati sve karijesne lezije, ukloniti meke i tvrde zubne naslage, izliječiti gingivitis (upale desni), a prije bijeljenja ranije endodontski saniranog zuba (kojem je izvađen živac) neophodno je rentgen-snimkom i pregledom utvrditi kvalitetu i vrstu kanalnog punjenja, te u slučaju neadekvatnog ispuna ponoviti liječenje zuba.

Važno je da pacijenti budu obaviješteni da se bijeljenjem ne mogu izbijeliti postojeći ispuni, krunice i mostovi, te da se njihova eventualna zamjena obavlja 7 do 14 dana poslije bijeljenja. Također, važno je napomenuti da se bijeljenje zuba ne preporučuje kod maloljetnih osoba, trudnica i dojilja, osoba kod kojih je u tijeku ortodontski tretman, te kada postoji uznapredovala parodontopatija.

Postupak bijeljenja zuba može se izvesti unutarnjom i vanjskom metodom.

VANJSKO BIJELJENJE podrazumijeva postavljanje gelova za izbjeljivanje na površinu zuba i obično obuhvaća cijeli zubni luk ili prednje zube, ali i pojedinačne, vitalne zube. Bijeljenje se, uglavnom, provodi u stomatološkoj ordinaciji („IN OFFICE“), gelovima visokih koncentracija, pod kontrolom stomatologa, pri čemu se željena nijansa zuba postiže već poslije jednog do dva tretmana. Za razliku od ovog, postoje i različite varijante kućnog bijeljenja („AT HOME“), kada pacijent sam, kod kuće, nanosi gel niskih koncentracija na zube, tokom više sati, obično noću, tokom 7-10 dana.

UNUTARNJE BIJELJENJE podrazumijeva postavljanje gelova za izbjeljivanje zuba direktno u zub, u više ponovljenih posjeta stomatologu. Ova metoda primjenjuje se isključivo kod endodontski liječenih zuba.

U našoj ordinaciji radimo izbjeljivanje zuba vanjskom i unutarnjom metodom.

Unutarnje bijeljenje je uspješno u 90% slučajeva, pri čemu treba naglasiti da rezultati ostaju isti kroz duži vremenski period. Možemo reći da je veliki uspjeh postignut kod bijeljenja pojedinačnih zuba koji su pretrpjeli traumu ili su endodontski liječeni. Nešto manji uspjeh postižemo kod bijeljenja zuba čija je obojenost bila uzrokovana lokalno korištenim medikamentima, cementima ili metalnim ispunima.

Vanjsko bijeljenje daje odlične rezultate u preko 90% slučajeva, ali treba naglasiti da postoje osobe kod kojih bijeljenje ne daje značajne rezultate.