Inlay i onlay

img

Inlay i onlay

Inlay i onlay

Onlay i inlay, često nazivani i indirektni ispuni(plombe), služe da bi nadoknadili oštečenje zuba nastalo karijesom ili traumom. Danas zbog koncepta minimalno invazivne stomatologije sve više zamjenjuju krunice. Inlay i onlay bolje dosjedaju, čvršći su i dugotrajniji u usporedbi s klasičnim ispunima(plombama). Znatno su superiorniji i sa estetske i s funkcionalne točke gledišta …. Dok se klasični ispuni modeliraju direktno u ustima, inlayi i onlayi se izrađuju u dentalnom laboratoriju, te se lijepe za dio zuba koji treba nadoknaditi. Razlika između inlaya i onlaya je isključivo u veličini. Inlejom se nadoknađuje središnji dio, dok onlay nadomješta oštećenja zuba koji uključuju i pojedine kvržice. Izrađuju se iz kompozita, zlata ili keramike. Svaki materijal ima svoje prednosti i mane. Nekad je materijal izbora bilo zlato, zbog svojih povoljnih fizikalnih i biomehaničkih svojstava. Ali današnji pacijenti uz zdravlje i funkciju sve veću pažnju pridaju i estetici. Kako keramika zadovoljava estetske, biomehaničke i fizikalne kriterije definitivno je materijal izbora. Materijali kao što su IPS Empress i IPS E-max dokazali su na više od 30 000 000 nadomjestaka svoju dugotrajnost i kvalitetu.

PREDNOSTI

Bolje dosjedanje: inlay i onlay nude mogučnost maksimalne uštede zdravog zubnog tkiva. Odličan su izbor za velike defekte tvrdog zubnog tkiva, pogotovo kod karijesa koji sežu u prostor između dva zuba.

Boja zuba: za razliku od klasičnih bijelih kompozitnih ispuna, inlay i onlay neće izgubiti boju tjekom vremena.

Zaštitna zubnog tkiva: obnavljajući karijesom oštećena područja, inlay i onlay će sačuvati maksimalnu količinu zdravog zubnog tkiva, čime bi se osigurala funkcionalna dugovječnost. Jednostavnije čišćenje zubi: Budući da su svi rubovi idealno adaptirani , zub se može lakše očistiti nego što je to slučaj s krunicama ili direktnim ispunima. Kompozitni ispuni se skupljaju tjekom polimerizacije(stvrdnjavanja), dok laboratorijski izrađeni inlayi i onlayi ostaju trajno dimenzionalno nepromjenjeni.

Ispunjavanje teško dostupnih mjesta: Ako imate oštečenje između dva zuba, preporučamo inlay prije nego direktan kompozitni ispun. Inlay je bolji u brtvljenju teško dostupnih dijelova zuba kako bi se spriječio prodor bakterija, lakše se čisti i nudi iznimnu dugovječnost.

Zaštita slabijih zuba: onlejom možemo zaštiti slabije dijelove zuba. Procedura ne zahtjeva potpuno brušenje zuba.