Oralna kirurgija

img

Oralna kirurgija

Kada se preporučuje oralno-kirurški zahvat?

Oralno-kirurški zahvati rješenje su za brojne tegobe poput snažne boli, oticanja, upale, anomalija i raznih defekata. Odluku o potrebnom zahvatu određuje stomatolog na temelju dijagnostike. Također, oralna kirurgija je usko povezana s dentalnom implantologijom, s kojom se rješava problem bezubosti u čeljustima.

Za određivanje ispravne dijagnoze i zahvata uzima se anamneza (povijest bolesti), klinički pregled u ustima (detaljna procjena pacijentovog oralnog zdravlja) i analiza rtg i CBCT snimaka.

Oporavak nakon oralno-kirurških zahvata traje individualno i ovisno o tipu zahvata ima različite popratne nuspojave. Ipak, ključno je pridržavanje određenih pravila i dobivenih uputa kako bi oporavak prošao što bezbolnije i što brže.

Svi oralno-kirurški zahvati provode se pod lokalnom anestezijom i bezbolni su.

VAĐENJE ZUBA/EKSTRAKCIJA

Prekomjerno propadanje zuba, infekcija zuba ili nedostatak prostora za ortodontsku terapiju može zahtijevati vađenje zuba.

Uglavnom vađenje zuba prođe bez većih poteškoća, ali ipak postoje slučajevi u kojima zubi ostanu zarobljeni u kosti. U tom slučaju problem se rješava kirurškom ekstrakcijom, uz primjenu lokalne anestezije.

VAĐENJE KORIJENA ZUBA

Zaostali korijen zuba, bilo zbog propadanja samog ili nakon vađenja, može uzrokovati bol i razvoj infekcije te je potrebno to spriječiti kako bi se izbjegle neželjene komplikacije.

KOMPLICIRANO VAĐENJE UMNJAKA/ALVEOTOMIJA

Alveotomija spada u najčešće oralno-kirurške zahvate. Potrebna je u slučajevima kada umnjak nije u potpunosti izrastao, nego je ostao ispod zubnog mesa ili u kosti i uzrokuje razne probleme poput bolova, otekline, oštećenja drugih zubi itd.

PODIZANJE SINUSA/SINUS LIFT

Sinus lift je zahvat s kojim se nadoknađuje gubitak kosti u gornjoj čeljusti u području pretkutnjaka i kutnjaka. Radi se u slučaju nedostatka kosti ili kada su sinusi preblizu samoj čeljusti zbog ugradnje zubnih implantata Nadodaje se umjetna kost između kosti čeljusti i sinusa, a kako bi se napravilo dovoljno prostora za umjetnu kost, potrebno je podići dno sinusa. Tako se dobiva veći volumen kosti za ugradnju implantata. Zahvat je bezbolan i izvodi se pod lokalnom anestezijom.

Nakon zahvata potrebno je pričekati 6-9 mjeseci kako bi se stvorila dovoljna količina kosti i kako bi se moglo nastaviti sa ugradnjom zubnih implantata (što se naziva veliki sinus lift), osim ako je već prisutna dovoljna količina kosti, moguće je postaviti zubne implantate zajedno s umjetnom kosti tijekom samog zahvata (tada je riječ o malom sinus liftu).

RESEKCIJA KORIJENA/APIKOTOMIJA

Apikotomija je zahvat kojim se uklanjanja vrh korijena zuba zajedno sa zaraženim tkivom (granulacija i upala) oko samog zuba. Koristi se u slučajevima kada ostale konzervativne metode (poput endodoncije) ne mogu dati željene rezultate liječenja.

Odlučujemo se za apikotomiju kada je zub dobro očuvan u kosti i ako infekcija nije previše uništila zdravu kost iznad zuba, a zub je i dalje stabilan i tako spašavamo zub koji bi se inače trebalo izvaditi.

UKLANJANJE CISTI/CISTEKTOMIJA

Zahvat kojim se uklanja cista/e iz usne šupljine naziva se cistektomija. Postoje situacije kada pacijenti ne osjećaju nikakvu bol i nema oticanja, ali se ciste otkriju na rtg ili CBCT snimci.

Ciste nastaju kao posljedica kronične upale oko korijena zuba koji se nije liječio ili se endodontska terapija nije pokazala učinkovitom. Moguća je i genetska predispozicija stvaranja cisti. Ako pacijent primjeti promjenu boje zuba, veliki nesanirani karijes, pojavu izbočine, bol i/ili iznenadnu oteklinu koja se može povući, ali i nakon nekog vremena vratiti, vrijeme je za posjet stomatologu.

Kod manjih cisti, zahvat se izvodi pod lokalnom anestezijom. Ako se radi o velikim i kompliciranim cistama, moguće je da pacijent bude upućen na maksilofacijalnu kirurgiju.

FRENULEKTOMIJA

Frenulektomija je zahvat kojim se oslobađa zadebljani ili skraćeni frenulum/resica, koji stvara problem pri govoru ili su zbog navedenog razmaknuti sjekutići.

Frenulektomija može biti lingvalna, gdje se uklanjanja resica ispod jezika, i labijalna, gdje se uklanjanja resica pod usnom.

IZVLAĆENJE ZUBA/KORTIKOTOMIJA

Zubi koji nisu niknuli prirodnim putem i ne mogu se vidjeti u zubnom nizu, ali su vidljivi na rendgenskoj ili CBCT snimci i prisutni su u kosti se izvlače uz pomioć kortikotomije. Uglavnom se izvodi u kombinaciji s ortodontskom terapijom. Uglavnom bude riječ o zaglavljenom (impaktiranom) očnjaku u gornjoj čeljusti.

TRANSPLANTACIJA/AUGMENTACIJA KOSTI

Nakon gubitka zuba, volumen kosti se može smanjiti i ne biti dovoljan za ugradnju implantata. Za uspješno postavljanje implantata, ponekad je potrebno ugraditi umjetnu kost kako bi se povećao volumen kosti koja treba održavati i stabilizirati implantat. Ovisno o količini transplantirane kosti, proces zacjeljivanja može trajati od 4-9 mjeseci.