Krunica

img

Krunica

Krunica

Što je krunica?

Krunica je terapijsko sredstvo zubu načinjeno od aloplastičnog materijala i prekriva brušeni dio zuba.

U kojim je slučajevima potrebna krunica?

• Ako je zub jako oštećen karijesom i nema dovoljno zubne strukture koja bi podržala ispun i održala funkcionalnost.
• Ako je veliki dio zuba polomljen i ne može se izraditi kompozitna nadogradnja
• Ako imate implantat umjesto zuba, krunica će biti postavljena na njega.
• Nakon liječenja korijenskog kanala, krunica je često potrebna za jačanje zuba.
• Ukoliko ste oštetili zube do točke na kojoj su krunice jedina opcija.
• Iz estetskih razloga, za poboljšanje osmijeha, možete se odlučiti za keramičke estetske krunice.

Od kojih materijala mogu biti izrađene krunice?

U suvremenoj stomatologiji postoji širok izbor dentalnih materijala koje možete izabrati. Neke krunice su napravljene od čistog zlata, druge su od legure metala na koje se postavlja keramička navlaka. Nakon nekog vremena, metalo – keramičke krunice mogu početi prikazivati tamne linije desni koje nisu estetski privlačne. Potpuno keramičke krunice su najbolji izbor za prirodni izgled zuba.

Kako izgleda postupak postavljanja zubne krunice?

Nakon što ste se konzultirali sa svojim stomatologom i razmotrili sve mogućnosti liječenja, on/ona će pripremiti zub za postavljanje krunice. Prva faza je čišćenje zuba, uklanjanje karijesa i brušenje pomoću posebnih svrdala za oblikovanje zuba u lokalnoj anesteziji.

Nakon što se pripremi zub, uzima se otisak. Otisak se šalje u zubotehnički laboratorij, gdje će se pomoću njega napraviti krunica koja će se savršeno uklopiti. To obično ne traje duže od dva tjedna. Tokom tog vremena, stomatolog će vam pomoću privremene krunice zaštititi pripremljeni zub.

U sljedećoj posjeti, Vaš stomatolog će ukloniti privremenu krunicu i vanjsku površinu zuba će tretirati posebnom kiselinom kako bi zubnom cementu napravio dobru površinu za prijanjanje. On će postaviti krunu na zub da vidi da li se uklapa u osmjeh i da li ima pravu nijansu i oblik. Nakon što ste i Vi i stomatolog zadovoljni izgledom krunice, stomatolog će pomoću cementa krunu učvrstiti na svom mjestu.

Koji je vijek trajanja krunica?

To će uvelike zavisiti od toga kako brinete o Vašim zubima. Krunice zahtijevaju isti stupanj brige kao i prirodni zubi. Pod uvjetom da imate dobru oralnu higijenu, redovno posjećujete svog stomatologa, pravilno se hranite i ne radite stvari kao što su otvaranje pivske flaše zubima, kvalitetne krunice mogu trajati 10-15 godina.