Zubna krunica

img

Krunica

Što je krunica?

Krunica je terapijsko sredstvo zubu načinjeno od aloplastičnog materijala i prekriva brušeni dio zuba.

U kojim je slučajevima potrebna krunica?

• Ako je zub jako oštećen karijesom i nema dovoljno zubne strukture koja bi podržala ispun i održala funkcionalnost.
• Ako je veliki dio zuba polomljen i ne može se izraditi kompozitna nadogradnja
• Ako imate implantat umjesto zuba, krunica će biti postavljena na njega.
• Nakon liječenja korijenskog kanala, krunica je često potrebna za jačanje zuba.
• Ukoliko ste oštetili zube do točke na kojoj su krunice jedina opcija.
• Iz estetskih razloga, za poboljšanje osmijeha, možete se odlučiti za keramičke i cirkonijske estetske krunice.

POTPUNE CIRKONIJ KRUNICE

Zahvaljujući svojoj izuzetnoj trajnosti i prirodnom izgledu, cirkonij krunice postaju materijal izbora u modernoj dentalnoj medicini. 

Danas se gotovo isključivo rade monolitne multilayer krunice. Monolitne znaći da su krunice potpuno izrađene iz cirkonijskog bloka, bez dodavanja keramičkog sloja  te su stoga puno otpornije na lom i kvrcanje od prijašnjih materijala. Multilayer znači da je boja krunice graduirana, što značajno doprinosi prirodnijem izgledu.

Prednosti cirkonij krunice

  • Vrhunski izgled: kako je cirkonij prirodno bijel, omogućava transformaciju u bilo koju nijansu koja odgovara ostatku zuba. Cirkonij je proziran, pa oponaša prozirnost prirodnih zuba.
  • 100% biokompatibilno: dosad nije zabilježena alergija na cirkonij-krunu. . Nema potrebe brinuti se o bilo kakvim štetnim / alergijskim reakcijama tijela jer ih ljudsko tijelo ne odbacuje.
  • Izuzetna tvrdoća: cirkonij je najjača kruna, može podnijeti habanje.  Ako je dobro održavate, može vam zauvijek ostati u ustima. Bar je pet puta jači od keramike ili keramike spojene na metal / PFM. Također dobro podnosi sile žvakanja ili grickanja. Ima vrlo visoku čvrstoću na savijanje: cirkonij ima čvrstoću na savijanje od 1200 MPa. (Čvrstoća savijanja je sila koju krunica tolerira.)
  • Bez metala:  Ljudi žele izgledati prirodno i mlado. Neki također ne vole metal u svom tijelu, stoga je cirkonij materijal izbora.
  • Preciznost i predvidljivost:  Postupak izrade cirkonskih nadomjestaka potpuno je digitalan. Uz pomoć skeniranja,  Digital smile designa te plastičnog prototipa, cirkonijske krunice moguće je izraditi uz potpunu predviljivost i maksimalnu preciznost.

METAL-KERAMIČKE KRUNICE

Metal-keramičke krunice izrađuju se na način da se na metalnu kapicu nanosi keramički estetski sloj. Odlikuju se visokom čvrstoćom i postojanošću te prihvatljivim izgledom. Nakon nekog vremena, metal-keramičke krunice mogu početi pokazivati tamne linije desni koje nisu estetski privlačne.

 

POTPUNE KERAMIČKE KRUNICE

Potpune keramičke krunice izrađuju se od Litij-disilikatne keramike koristeći CAD-CAM tehnologiju izrade slično kao i potpune cirkonij krunice. Odlikuju se visokom estetikom i preciznošću izrade. Materijal su izbora kod estetski zahtjevnih slučajeva.

Kako izgleda postupak postavljanja zubne krunice?

Nakon što ste se konzultirali sa svojim stomatologom i razmotrili sve mogućnosti liječenja, on/ona će pripremiti zub za postavljanje krunice. Prva faza je čišćenje zuba, uklanjanje karijesa i brušenje pomoću posebnih svrdala za oblikovanje zuba u lokalnoj anesteziji.

Nakon što se pripremi zub, uzima se intraoralni scan. Scan se šalje u zubotehnički laboratorij, gdje će se pomoću njega napraviti krunica koja će se savršeno uklopiti. To obično ne traje duže od nekoliko dana. Tokom tog vremena, stomatolog će vam pomoću privremene krunice zaštititi pripremljeni zub.

U sljedećoj posjeti, Vaš stomatolog će ukloniti privremenu krunicu i vanjsku površinu zuba se očisti i dizenficira kako bi zubnom cementu napravio dobru površinu za prijanjanje. On će postaviti krunu na zub da vidi da li se uklapa u osmjeh i da li ima pravu nijansu i oblik. Nakon što ste i Vi i stomatolog zadovoljni izgledom krunice, stomatolog će pomoću cementa krunu učvrstiti na svom mjestu.

Koji je vijek trajanja krunica?

To će uvelike zavisiti od toga kako brinete o Vašim zubima. Krunice zahtijevaju isti stupanj brige kao i prirodni zubi. Pod uvjetom da imate dobru oralnu higijenu, redovno posjećujete svog stomatologa, pravilno se hranite i ne radite stvari kao što su otvaranje pivske flaše zubima, kvalitetne krunice mogu trajati 10-15 godina.