img

Most

Most

Kao što im i samo ime kaže, dentalni mostovi povezuju prekinute zubne nizove u jednu cjelinu. Pomoću zubnih mostova moguće je postizanje prirodnog izgleda i osmjeha poslije gubitka zuba. Zubni mostovi su jedna od opcija koju stomatolozi koriste da popune praznine stvorene uslijed gubitka jednog ili više zuba. U zavisnosti od tipa zubnog mosta koji je odabran, postupak i cijene će se razlikovati.

Što je zubni most? 

Zubni most se sastoji od dvije zubne krunice (sidra) za zube, sa obe strane praznine, i umjetnog zuba (međučlana) između njih. Prirodni zubi, dentalni implantati, ili kombinacija prirodnih zuba i zubnih implantata mogu se koristiti za podupiranje mosta. Tip mosta koji ćete izabrati će zavisiti od stanja vašeg osmjeha, cijene koju ste spremni platiti i estetskih rezultata koje želite.

Bez obzira da li tražite privremeno ili trajno rešenje za gubitak zuba, postoji zubni most koji odgovara vašim potrebama.

Vrste zubnih mostova

Postoje tri vrste zubnih mostova:

Klasični most 

Ova vrsta zubnog mosta se sastoji od dvije zubne krunice za zube sa obe strane praznine i umjetnog zuba (međučlana) između njih tj. oslanjaju se bar na dva zuba. Ovakva vrsta mostova se najčešće izrađuje i ima najveću stabilnost. Nedostatak ovakvom tipu mosta je to što se pri izradi moraju brusiti barem dva zuba. Napravljeni su od keramike spojene na metal (metalo-keramički) ili su u potpunosti napravljeni od keramike (skelet napravljen od staklo-keramike ili cirkona). Ako ne postoje zubi okolo da podupru krunice, mogu se koristiti zubni implantati da drže most na mjestu.

Krilni ( Privjesni ) mostovi

Krilni ili takozvani privjesni mostovi imaju oslonac samo na jednom zubu, dok su sa druge strane bez oslonca. Ovakva vrsta mostova ima prednost u tome što se brusi samo jedan zub. Međutim, oni su indicirani samo u malom postotku slučajeva . Velika mana mu je loša stabilnost koja može dovesti do gubitka i zuba koji nosi čitavu konstrukciju. Ova vrsta zubnog mosta se koristi kada postoje zubi samo na jednoj strani praznine u ustima.

Inlay most 

Nedostatak jednog zuba moguće je nadomjestiti tzv. inlej mostom. To je vrsta mosta koja na najmanji mogući način oštećuje susjedne zube, nosače mostne konstrukcije.

Zubi se ne bruse cijelim opsegom, već se nedostajući zub pomoću keramičkih inlay-a vezuje na njih. Na taj način se čuvaju i zubi, ali i parodont (zubno meso) susjednih zuba.

 

Procedura postavljanja zubnog mosta

Stomatolog će početi izradu mosta brušenjem susjednih zuba kako bi se na njih mogle čvrsto postaviti krunice. Zatim će stomatolog napraviti otiske zuba, koji će se koristiti da bi se napravio most u zubotehničkom laboratoriju.

Kada most bude spreman, potrebna je još jedna posjeta stomatologu kako bi ga postavio na zube. Tokom vaše završne posjete, stomatolog čvrsto zacementira krunice preko okolnih zuba da bi popunio prazninu u vašem osmjehu pomoću mosta.Nakon cementiranja ne jesti najmanje 2 sata. Uz pravilnu njegu, mostovi će trajati deset do petnaest godina, a u nekim slučajevima i više.

Briga o zubnom mostu i reparature

Važno je pravilno se brinuti o zubnim mostovima da bi produžili njihov vijek i održali zdravlje svojih desni i prirodnih zuba. Svakodnevno pranje i čišćenje dentalnim koncem, pored redovnih kontrola kod stomatologa, će očuvati vaš zubni most i oralno zdravlje u odličnom stanju.

Oral-B ® Super Floss ® je idealan zubni konac za čišćenje ispod mostova te širokih razmaka između zuba. Odlikuje se trima jedinstvenim elementima – ojačani dio, spužvasta nit i standardna nit – koji omogućuju maksimalni učinak.

Značajke proizvoda

+ Ojačani dio za lagano umetanje ispod međučlana mosta
+ Spužvasti zubni konac čisti ispod međučlana mosta
+ Standardna nit uklanja naslage ispod razine zubnog mesa
+ U pakiranju se nalazi 50 unaprijed odrezanih niti
+ Dostupno sa standardnim okusima ili s okusom metvice